De afgelopen jaren is de verkoop van supplementen in raptempo toegenomen. Vitamine D, magnesium, omega 3. Het klinkt je vast allemaal bekend in de oren. Maar is het nou een hype of doen supplementen écht hun werk? Die vraag wordt mij steeds vaker gesteld. Na het lezen van dit artikel hoop ik jou wat wijzer te hebben gemaakt!

Het verschil tussen “vroeger” en nu

Laten we teruggaan in de tijd. De tijd waarin de mens op jacht moesten gaan naar zijn eigen eten; ze leefden van wat de natuur op dat moment aan hen gaf, deden middagdutjes en waren hele dagen buiten.

Wanneer je dit vergelijkt met het leven anno nu is er nogal een verschil; we kopen ons (bewerkte) voedsel in de supermarkt, zetten net dat stapje harder op de werkvloer en daarnaast ben jij ook nog die geweldige partner, dochter, vriendin of moeder. Kortom, we houden flink wat ballen in de lucht wat ons stresssysteem behoorlijk triggert. Wat een verschil met onze voorouders, hè? Door onze huidige levensstijl kan er zonder dat jij het merkt een tekort aan voedingsstoffen ontstaan, waarvan je de gevolgen pas later merkt.

5 Redenen waarom vandaag de dag supplementen een fijne aanvulling zijn

1. Onze landbouwmethoden putten de bodem uit

Onze landbouwgrond is uitgeput. Door onder andere de vraag naar veel en goedkope producten heeft de landbouw ook een switch gemaakt; het moet allemaal zo snel en goedkoop mogelijk worden geproduceerd. Dit betekent dat er sneller en vaker gewassen op dezelfde landbouwgrond worden verbouwd wat de grond enorm uitput.

Vanzelfsprekend heeft dit impact op de voedingsstoffen; tegenwoordig bevatten onze gewassen stukken minder voedingsstoffen dan vroeger. Zwitsers onderzoek dat van 1985 tot 2002 werd uitgevoerd, toont bijvoorbeeld aan dat er bij broccoli een afname van maar liefst magnesium te zien is van 55%, en dat in nog geen 20 jaar. Om van een afname van 87% vitamine C in de aardbei nog maar niet te spreken.

2.Schadelijke stoffen in onze omgeving nemen toe

Denk bijvoorbeeld aan cosmeticaproducten, plastic en luchtvervuiling. Wanneer deze stoffen in je lichaam komen heeft je lichaam voldoende voedingstoffen nodig om deze onschadelijk te maken om zo klachten te kunnen voorkomen. Echter, het heeft dezelfde voedingsstoffen hard nodig voor allerlei andere processen in je lichaam. Kortom: je hebt dus extra voedingsstoffennodig om beide processen te doen laten slagen.

3.Hormonale disbalansen komen steeds vaker voor

Hormonen zijn belangrijke boodschapper stofjes in ons lichaam. Naast de bekende hormonen oestrogeen en progesteron – die een grote rol spelen tijdens de menstruatiecyclus – kennen we ook het hormoon cortisol, ons stresshormoon. Deze laatste laat ook vaak een disbalans zien. Vergeet niet dat er ook hormoon verstorende stoffen zitten in bijvoorbeeld plastic en kleding. Xeno-oestrogenen worden deze ook wel genoemd.

4.We komen minder buiten

Vergeleken met de mens die vroeger nog op jacht moest naar zijn eigen eten, komen we en stuk minder vaak buiten. En zodra de zon van zich laat zien dan is het vaak snel een zonnebril op, wat juist het daglicht blokkeert. Je snapt, dat heeft impact op onder andere de hoeveelheid vitamine D, oftewel een essentiële vitamine die we voornamelijk uit zonlicht halen. Je kunt je dan ook voorstellen dat de mens anno nu vaak een vitamine D-tekort heeft.

5.In bewerkte voeding zitten minder voedingsstoffen

De voedingsmiddelen uit de supermarkt zijn veelal bewerkt. Dit om het product zo goedkoop en groots mogelijk te kunnen produceren. Dit proces zorgt er onder andere voor dat voedingstoffen verloren gaan. En daarbij worden er zelfs stoffen toegevoegd welke voor ons lichaam nog moeilijker te verwerken zijn…

Vooruit, nog 1 extra reden waarom supplementen een fijne aanvulling zijn. Onze voeding komt steeds vaker uit het buitenland. Dit betekent een langere reistijd van productie tot bord. Tijdens deze lange reis verliest je kiwi, spinazie of aardbei al aardig wat van zijn voedingsstoffen. Kies dus liever voor een versproduct dat je bij de boer om de hoek koopt.

Waar bij supplementen op te letten?

Oke, bottom line, we komen door en met onze huidige leefstijl dus voedingstoffen tekort. Is supplementen slikken de oplossing? Dat zit iets genuanceerder in elkaar. Zie de wereld van supplementen maar als een soort van Wilde Westen; iedereen mag supplementen op de markt brengen.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld medicijnen waar men aan veel productie-eisen moet voldoen. Hierdoor zijn er dus veel goedkope en kwalitatief slechte supplementen op de markt die jij met jouw goede fatsoen koopt, maar die een heel ander effect – soms het tegenovergestelde effect – op jouw lichaam hebben dan dat je hoopt.

  • Mocht je wat supplementen in jouw kast hebben staan, check het etiket dan eens.
    Je wilt dat jouw supplement vrij is van hulpstoffen, zoals suiker of lactose en vrij is van andere kleur-, geur- en smaakstoffen.
  • Heeft het een glazen of plastic verpakking? Glas heeft de voorkeur in verband met het vermijden van microplastics.
  • Moet je er veel of weinig van slikken? Een goedkoop supplement vraagt meestal om een veel hogere inname van de supplementen.

Kom erachter waar joúw lichaam behoefte aan heeft

Voordat je alle supplementen gaat aanschaffen waar je goede verhalen over hebt gehoord, is het verstandig om persoonlijk advies te vragen van een gecertificeerd therapeut. Wat voor de een werkt, hoeft voor jou helemaal niet te werken. Supplementen zijn een aanvulling en geen oplossing van je probleem of klacht. Het is aan te raden om juist ook met de oorzaak van je klacht aan de slag te gaan voor het gewenste resultaat.

Tot slot moet je weten dat supplementen geen Quick-fix zijn, je lichaam heeft de tijd
nodig om de stoffen op te nemen, te verwerken en eventuele tekorten aan te vullen.
Reken daarom minimaal 4 tot 6 weken, voordat je verschil merkt.

Op mijn Instagrampagina zal ik binnenkort een uitgebreidere post wijden aan de vraag hoe onderscheid ik de goede en slechte supplementen.

Liefs, Renske

Alles over jouw hormonen

Wil je op de hoogte blijven van mijn aanbod, fijne dagelijkse tips/adviezen en hormoonproofrecepten ontvangen? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief die 1x in de 2 maanden zal verschijnen.

Je hebt je ingeschreven, leuk!