5 tips om je toiletbezoek op vakantie soepel te laten verlopen.

Voor veel mensen in het land is de vakantie aangebroken. Koffers worden gepakt, Schiphol wordt druk bezocht en zwarte zaterdagen zijn het gesprek van de dag. Eenmaal op jouw vakantiebestemming is het ontspannen geblazen. Althans, dat idee hebben we met z’n allen. Toch is dat voor lang niet iedereen een vanzelfsprekendheid. Hier hint ik op het dagelijkse toiletbezoek en dan voornamelijk nummer 2 ;-). Opeens blijft het op vakantie een paar dagen uit en dat kan flink wat stress opleveren. Lees hier wat je daaraan kan doen.

Waarom gaat poepen op vakantie zo moeilijk?

Laten we beginnen bij de voorbereidingen. Je kent het wel. De laatste to do’s op het werk en thuis worden afgevinkt, daarna is het koffers pakken, de route uitstippelen en soms rijd of vlieg je midden in de nacht al naar je vakantiebestemming. Hoe je het ook went of keert, dit zorgt voor behoorlijk wat stress voor je lijf en daarmee voor je darmen. Darmen zijn ons
tweede brein. Het bevat ongeveer evenveel zenuwcellen als ons brein. Stress zorgt voor een soort kortsluiting in onze darmen, waardoor ze worden uitgeschakeld en dus minder goed hun werk kunnen doen. De reis naar je bestemming toe vergt vaak een lange zit. Soms kom je zelfs in een andere tijdszone terecht, wat de werking van je darmen behoorlijk kan verstoren.

Voilà, je bent er!

Eenmaal op jouw vakantiebestemming aangekomen, eet je toch net wat anders dan thuis. Denk aan Franse stokbroden, verse pasta’s en pizza’s in Italië, ijsjes, ’s avonds net wat vaker een drankje met een borrelplank en ga zo maar door. Niks mis mee
natuurlijk, want vakantie betekent onder andere genieten van al het lekkers wat het land te bieden heeft. Probeer daarbij alleen alsnog wel voor voldoende variatie en balans in je voedingspatroon te zorgen.

5 Gouden tips voor een ontspannen toiletbezoek:

1. Beweeg tijdens de vlieg- of autorit zo veel mogelijk en start je dagen op de bestemming met een korte wandeling of wat baantjes in het zwembad. Doe dit, zodat je jouw systeem activeert.

2. Heb je het gevoel dat je moet poepen? GA! Ieder mens moet poepen dus pak ook jouw moment. Wanneer je de aandrang negeert, werk je jouw verstopping alleen maar meer in de hand.

3. Zorg ervoor dat je vochthuishouding op pijl blijft en dan heb ik het vooral over de inname van water. 2 Liter water is een mooie richtlijn.

4. Zorg voor inname van voldoende vezels en vetten. Vezels en vetten stimuleren namelijk de darmbewegingen. Dat witte Franse stokbrood en die heerlijke pizza’s en pasta’s hoef je niet 100% te vermijden, maar zorg dat je op andere momenten van de dag dan extra vezels en gezonde vetten tot je neemt. Lunch bijvoorbeeld met een lekkere gevulde groentesalade met avocado en noten of eet naast dat stokbrood een bakje yoghurt met wat fruit. Je kunt ook een zakje lijnzaad of psylliumvezels meenemen van huis en dit door je yoghurt gooien voor wat extra vezels.

5. Last but not least, Ontspan, begin op tijd met je to do’s die je wilt afronden voor de vakantie, neem je tijd bij een toiletbezoekje en heb vertrouwen dat jouw lichaam het oplost wanneer jij het loslaat.

Geniet van alle kleine en grote avonturen op jouw bestemming, want juist een vakantie in de
zomer is belangrijk om je weer op te laden voor het volgende half jaar.

Alles over jouw hormonen

Wil je op de hoogte blijven van mijn aanbod, fijne dagelijkse tips/adviezen en hormoonproofrecepten ontvangen? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief die 1x in de 2 maanden zal verschijnen.

Je hebt je ingeschreven, leuk!