Hormoonproof sporten, met deze 5 tips lukt het!

Zo richting de zomer worden sportscholen vaker bezocht, worden er meer work-outschema’s gedownload en de sportlesjes zitten weer sneller vol. Kortom: alles wijst erop dat we in de zomer net wat strakker in ons vel willen zitten. Maar wist je dat de duur en intensiteit van je work-out ook invloed hebben op je hormoonhuishouding? Wij leggen uit hoe dat zit en dat hormoonproof sporten soms beter is voor je lijf.

Laten we vooropstellen dat bewegen enorm goed is voor je lijf. Zo helpt het onder andere bij het afvoeren van afvalstoffen en het stimuleert de aanmaak van gelukshormonen. Waar er veel voordelen aan sporten kleven, blijkt uit onderzoek dat lange en stressvolle work-outs juist een negatieve invloed hebben op je lijf en hormoonhuishouding. Daarom is het geen slecht plan om hormoonproof sporten te proberen.

Tijdens een work-out worden de hormonen cortisol, insuline, testosteron en het groeihormoon aangesproken. Cortisol begint ongeveer na 20 minuten trainen te stijgen wat jouw lijf een goede prikkel geeft om uiteindelijk spiermassa aan te maken. Bij een té lange en té zware training zal jouw cortisol level flink gaan stijgen, waardoor je niet alleen vet verbrandt, maar ook een dosis spiermassa verliest. Daarnaast zorgt cortisol voor een stijging in je bloedsuikerspiegel en om deze weer stabiel te krijgen moet het hormoon insuline in actie komen. Insuline zorgt ervoor dat energie zich in jouw lichaam als vet opslaat rondom je buik en heupen.

En dan hebben we de toppers testosteron (ja die bezitten wij als vrouwen ook!) en het groeihormoon die na ongeveer 30 minuten trainen actief worden. Zij zorgen o.a. voor spieropbouw, een verhoogd libido en stimuleren de vetafbraak. Hierbij geldt wel dat je lichaam gemiddeld 48 uur de tijd moet krijgen om te herstellen. Geef je lichaam dus rust na een work-out, let op je slaap en gooi weer brandstof in jouw tank. De
negatieve effecten van testosteron wil je voorkomen. Pas dus op met overtrainen.

Oké, moet ik dan nu gewichtheffen in de sportschool of in de downward facing dog op een yogamat?

Het woordje ‘moet’ mag je lekker weglaten. Het draait erom dat je een sport kiest waar jij gelukkig van wordt. 

Wel kun je deze 5 tips meenemen in je work-out.

  • Beperk je training tot 45-60 minuten
  • Gun jezelf minimaal 1 rustdag tussen de trainingen door. 2 à 3 keer per week
    trainen draagt bij aan een goede hormoonbalans.
  • Je mag je lichaam uitdagen, maar put je lichaam niet uit.
  • Voed je lichaam voldoende na een training. Een ondervoed lichaam schiet in de stressstand en gaat vet vasthouden.
  • Zorg voor voldoende slaap. Zo geef jij je lichaam de tijd en rust om te
    herstellen.

Ga vooral genieten van de zomer in een lichaam waar jij lief voor bent!

 

Alles over jouw hormonen

Wil je op de hoogte blijven van mijn aanbod, fijne dagelijkse tips/adviezen en hormoonproofrecepten ontvangen? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief die 1x in de 2 maanden zal verschijnen.

Je hebt je ingeschreven, leuk!