In mijn vorige blog heb je het woord insulineresistentie al voorbij zien komen, misschien heb je er nog nooit van gehoord of je ziet het nu overal oppoppen, maar na het lezen van deze blog weet jij in ieder geval wat insulineresistentie inhoudt en wat je eraan kan doen.

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat glucose (suiker) wordt opgenomen in de lichaamscellen, waar het vervolgens als energie wordt gebruikt. Denk aan het kloppen van je hart, leveren van inspanning enz. Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier en het wordt daar elke keer bij beetjes afgegeven. Na een maaltijd ligt deze hoeveelheid hoger om al het eten met glucose te kunnen verwerken en je bloedsuiker vervolgens stabiel te krijgen.

 Wanneer spreek je van insulineresistentie?

Wanneer je insulineresistent bent wordt er te veel insuline aangemaakt. De cellen die de glucose opnemen en dus insuline ontvangen raken door deze grote hoeveelheden in de war en worden dan als het ware resistent.

 Zie het als een slot-sleutel systeem. De cel die de glucose ontvangt is een deur die op slot zit. Insuline is in dit verhaal de sleutel die het slot kan openmaken en glucose de cel in kan begeleiden. Wanneer je resistent bent voor insuline betekent dit dat de sleutel eigenlijk zo vaak is gebruikt dat deze wat is afgeschaafd en daardoor niet goed meer op het slot past. Het deurtje gaat dus niet meer open en de glucose blijft door je lichaam zwerven.

Omdat de cellen geen glucose meer kunnen ontvangen, kunnen zij geen energie leveren. Het gevolg: jij wordt moe. Je bloedsuiker kent hierdoor pieken maar meestal dalen, waardoor je snakt naar meer (zoet) eten, je lichaam hoopt hiermee je bloedsuiker weer wat te stabiliseren.

Oorzaken insulineresistentie

Insulineresistentie is vaak een optelsom van een aantal dingen en heeft dus vaak ook meerdere oorzaken. Hieronder som ik er enkele voor je op.

  • Overgewicht
  • Chronische stress
  • Voedselintoleranties
  • Roken
  • Het overmatig eten van bewerkte voedingsmiddelen die een sterk verhogend effect hebben op je bloedsuikerspiegel
  • Overmatig drinken van suikerhoudende dranken en of alcohol
  • Slaaptekort
  • Gebruik van medicijnen

 We zien dat insulineresistentie ook bij verschillende hormoonklachten een rol speelt. Zoals ik al aangaf in mijn vorige blog, is dit bij PCOS ook het geval. Daarnaast vindt je insulineresistentie ook regelmatig terug bij o.a. endometriose en PMS (premenstrueel syndroom).

 Andere symptomen waar je insulineresistentie aan kunt herkennen zijn: 

  • Regelmatig stemmingswisselingen.
  • Eetbuien en dan vooral gericht op zoete dingen, deze zitten nl. vaak vol suiker en geven je het snelste energie.
  • Je lusteloos voelen tussen maaltijden door.
  • Depressieve gevoelens.

 THERE IS GOOD NEWS TOO

Wanneer je insulineresistent bent betekent dit gelukkig niet het einde van de wereld, het is namelijk OMKEERBAAR. Je kunt dit met voeding en leefstijl goed behandelen.

 

Hieronder geef ik je 5 tips om jou alvast op weg te helpen.

  1. Kies voor voeding die je bloedsuiker langzaam verstoord, dus geen bewerkte voeding. Daarnaast is vezelrijke voeding aan te raden, ook omdat zij een remmend effect hebben op je bloedsuiker. Ditzelfde geld voor het gebruik van gezonde vetten, wees niet bang om dit te gebruiken want het doet je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen of dalen en heeft vele andere voordelen.
  2. Zorg voor voldoende slaap en een goed dag- en nachtritme.
  3. Wanneer er sprake is van (chronische) stress dan is dit een belangrijk aandachtspunt.
  4. Zorg voor voldoende beweging op een dag, vooral krachttraining vergroot de gevoeligheid van de insulinereceptoren. Doe je krachttraining wel hormoonproof .
  5. Beperk je voedselinname tot drie keer per dag. Lukt dit echt niet dan mag de 4e keer een tussendoortje in de middag zijn.

 

Mocht je behoefte hebben aan nog meer tips en of adviezen (want die heb ik genoeg) of heb je vragen na het lezen van deze blog over je eigen situatie, neem dan contact met mij op, samen kijken we wat op dat moment het beste voor jou is.

 

Geniet van je dag., liefs Renske

 

Alles over jouw hormonen

Wil je op de hoogte blijven van mijn aanbod, fijne dagelijkse tips/adviezen en hormoonproofrecepten ontvangen? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief die 1x in de 2 maanden zal verschijnen.

Je hebt je ingeschreven, leuk!