Je hoort steeds meer vrouwen die de diagnose PCOS hebben gekregen, ook ik ben hier 1 van. Maar wat houdt PCOS nou eigenlijk in? PCOS is een syndroom een term voor een verzameling van symptomen. Bij vrouwen met PCOS rijpt er niet 1 eicel maar meerdere eicellen tegelijk waardoor een eisprong onregelmatig voorkomt of uitblijft en ze vervolgens, dus onregelmatig of niet menstrueren. Vaak ontdekken vrouwen dat zij PCOS hebben als zij stoppen met de pil vanwege een kinderwens. De cyclus komt dan niet spontaan opgang, er zitten lange periodes tussen de menstruatie of de menstruatie blijft zelfs uit. De diagnose PCOS wordt gesteld door een gynaecoloog.

Wanneer wordt de diagnose PCOS gesteld?

De diagnose PCOS wordt gesteld wanneer er minstens twee van de onderstaande symptomen aanwezig zijn.

– Weinig of geen menstruatie; minder dan acht keer per jaar menstrueren.
– Overmatige aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron, wat kan zorgen voor acne, overbeharing op het lichaam, of haarverlies op het hoofd.
– Op de echo zijn meer dan 12 eiblaasjes te zien.

Doordat iemand 2 van de 3 kenmerken moet hebben om PCOS te hebben, zijn er dus ook grote verschillen tussen vrouwen met PCOS. Het kunnen bijvoorbeeld kenmerk 1 en 2 zijn, maar ook 1 en 3. Hierdoor kunnen de klachten ook erg verschillen.

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

– Insulineresistentie (hierover meer info in een volgende blog)
– Overgewicht
– Stress
– Oestrogeendominantie
– Hormoonverstorende stoffen
– Een onevenwichtige samenstelling van darmbacterien.

Gelukkig is er veel wat je zelf kan doen tegen jouw PCOS symptomen (ik en vele anderen zijn het bewijs)

Ik zet alvast de 5 fijnste adviezen voor je op een rij:

1. Blijf voldoende bewegen en doe aan krachttraining. Krachttraining zorgt er namelijk voor dat er meer receptoren voor insuline wordt aangemaakt en dit vermindert insuline resistentie.

2. Mijd snelle suikers en kies voor trage koolhydraatbronnen zoals groenten, noten, quinoa en haver. Combineer koolhydraten altijd met voldoende vetten en eiwitten, dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

3. Beperk stress waar kan en zorg voor voldoende ontspanning. Bij slanke vrouwen is stress vaak een belangrijke oorzaak van PCOS.

4. Probeer je eetmoment te beperken tot drie keer per dag, kies voor ontbijt, lunch en diner. Dit geeft je lichaam meer rust om te herstellen tussen de maaltijden door.

5. Soms is aanvullende suppletie nodig, maar raadpleeg altijd een specialist voordat je hiermee begint.

Mocht je na het lezen behoefte hebben aan uitgebreider advies op maat, schroom dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help je graag met nog meer tips en adviezen speciaal voor jou.

Alles over jouw hormonen

Wil je op de hoogte blijven van mijn aanbod, fijne dagelijkse tips/adviezen en hormoonproofrecepten ontvangen? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief die 1x in de 2 maanden zal verschijnen.

Je hebt je ingeschreven, leuk!